Hogyan lehet a költöztetés stresszmentes?

2023. máj 3. | Költöztetés Budapesten, Költöztetés

A költöztetéshez érdemes erre szakosodott, profi céget hívni, ami a tapasztalatával elősegíti a folyamat gördülékeny, stresszmentes lebonyolítását.

Ha költözött már valaha, akkor tudja, hogy ez nem kis feladat, még gyakorlattal sem. Mire minden átkerül az új lakásba, sőt, mire sikerül berendezkedni, rengeteg stressz éri az embert, és sokszor még éjszaka is azon gondolkozik, hogy mit, hogyan és mikor kellene csinálni, illetve azon aggódik, hogy minden rendben lesz-e. Precíz tervezéssel sok problémát megelőzhet, de az alábbiakban adunk néhány hasznos tippet annak érdekében, hogy a lehető legegyszerűbben menjen a folyamat.

 

költöztetés Budapest, költöztetés olcsón

A leggyakrabban elkövetett farkashibák

1. A tervezés hiánya

A pontos ütemterv, ami alapján lehet haladni a feladatokkal, segít megelőzni, hogy ne készüljön el minden a költözés napjára. Az ütemterv készítésénél viszont mindenképp végig kell gondolni, hogy körülbelül mi mennyi időt vesz igénybe. Fontos tudni, hogy sokan alábecsülik a pakoláshoz szükséges időt, mert úgy gondolják, hogy néhány óra alatt mindent bedobálnak dobozokba, zsákokba. A valóság viszont az, hogy ez mindenképpen több napos, de sokszor több hetes munka.

2. Kapkodás

A kapkodás egy részről a tervezés hiányának következménye. Amikor az ember egy héttel a költözés előtt fog hozzá a pakolásnak, csomagolásnak, majd az első nap végén azt látja, hogy a lakás egy tizedével sem végzett, az igencsak frusztráló és kapkodást eredményez. Így viszont garantált, hogy semmi sem lesz meg, ami kellene, nem lesz átgondolt csomagolás, illetve, hogy a törékeny dolgok egy része nem kap megfelelő védelmet és nem ér egy darabban az új lakásba.

Sajnos az sem ritka, hogy amikor megérkezik a helyszínre a költöztető csapat, még akkor is zajlik a dobozolás. Fontos, hogy a megbeszélt időre minden kéz legyen, dobozok, zsákok be legyenek pakolva, lezárva, a családtagok pedig útra készek legyenek.

3. Össze-vissza pakolás

Pakoljon logikusan! A dobozokra írja rá, körülbelül mit tartalmaznak, melyik helyiségbe valóak. Amiben törékeny van, azt külön jelezze! Ha a csomagolás logikátlan, az az új lakásban való berendezkedést fogja nagyban megnehezíteni.

4. A teherautó nem tudja megközelíteni a helyszínt

Ez gyakori hiba, hogy elfelejtenek gondoskodni a bejárathoz legközelebb eső hely felszabadításáról. Ha többet kell cipekedni, az rengeteg plusz idő, plusz energia, ezért érdemes megkérni a szomszédokat, hogy aznap ne álljanak a bejárathoz. Fontos, hogy ez a régi és az új lakásnál is megtörténjen!

 

költöztetés Budapest, költöztetés olcsón

Mit tehet azért, hogy ne őrüljön meg a sok tennivaló közepette? 

Ebben is sokat segít, ha van egy pontos ütemterv, de ezen felül fontos, hogy amennyire lehet, megőrizze a hétköznapi életét. Egyszerre csak egy helyiségben pakoljon, hogy ne az egész lakás ússzon a káoszban! Sokat számít, ha az utolsó pillanatig meghagy egy kis sarkot, ahol nyugodtan pihenhet, kikapcsolódhat.

Nem szabad hetekig mindent alárendelni a költözésnek! Időnként szánjon egy kis időt magára is, figyeljen arra, hogy megfelelően kipihenje magát, hódoljon egy kicsit a hobbijainak is. Néhány napot „fél lábon állva” is ki lehet bírni, de heteket, hónapokat nem!

Minden apró részletet tisztázzon a költöztetővel előre! 

Beszélje meg a megbízott céggel pontosan, hogy mikor érkeznek, hány fővel, mekkora teherautóval! Érdemes arra is rákérdezni, hogy a megbeszélt ár mit tartalmaz pontosan, kell-e még azon felül bármilyen plusz költséggel számolni, bár ez jó esetben még a megbízás előtt kiderül. Inkább kérdezzen rá olyan dolgokra is, amikről úgy gondolja, hogy magától értetődőek, de ne érje kellemetlen meglepetés!

Reméljük, hogy tudtunk segíteni benne, hogy minél stresszmentesebben költözhessen. Csapatunk vállalja a költöztetést Budapesten és vidéken egyaránt. Forduljon hozzánk bizalommal Ön is, vegyen igénybe profi költöztetést olcsón!