Hogyan tehetjük zöldebbé a költöztetést Budapesten?

2024. jan 30. | Költöztetés Budapesten

Nincs szükség arra, hogy a költöztetés Budapesten teher legyen a bolygónak. Mutatunk pár tippet, amivel a költözés környezetbarát és még olcsóbb is lesz!

A költözés mindig nagy kihívás, és bár egyértelmű, hogy az egyszerű, kényelmes megoldások élveznek prioritást, érdemes egy másik nézőpontból is megvizsgálni a dolgot. Ha a személyes problémáinkat félretesszük egy pillanatra, könnyen beláthatjuk, hogy olyasmiről van szó, ami a környezetre nézve is teher. A környezetbarát költözés nem csak egy divatos kifejezés, hanem egy felelős döntés, amellyel tehetünk egy lépést a bolygóért, ráadásul a költségeinken is spórolhatunk.

Budapesten különösen fontos, hogy környezettudatosan költözzünk, hiszen a város levegője gyakran szennyezett, a szmog pedig nem csak lehangoló, hanem az egészségünkre is káros hatással van. Amit tehetünk, hogy minél kevesebb erőforrást használunk, ezen felül fontos, hogy minimálisra csökkentsük a hulladéktermelést a folyamat során. Ehhez számos tippet és trükköt alkalmazhatunk, az alábbiakban ezeket szeretnénk bemutatni.

Olcsó költöztetés Budapest

Csökkentsük a költöztetni kívánt holmi mennyiségét

A legjobb módja annak, hogy környezetbarát módon költözzünk, az az, hogy minél kevesebb dolgot viszünk magunkkal, ennek köszönhetően kevesebb csomagolóanyagra és szállítójárműre lesz szükségünk. A költözés jó alkalom arra, hogy megszabaduljunk a feleslegessé vált holmiktól, amiket elajándékozhatunk, eladhatunk vagy kreatív módon újrahasznosíthatunk, így nem kerülnek a szemétbe. Ha kevesebb holmink van, könnyebben rendezhetjük be az új otthonunkat is.

Válasszunk okosan csomagolóanyagokat

A költözés során rengeteg csomagolóanyagot használunk, ám nem feltétlenül kell, hogy mindez a bolygó terhére legyen. Használhatunk kartondobozokat, amiket a költözés után újrahasznosíthatunk, de dobozokat akár bérelhetünk is, így visszakerülnek a körforgásba. Textilzsákokat is bevethetünk erre a célra, ezek később is hasznosak, sőt, olyasmibe is csomagolhatunk, amit amúgy is magunkkal vinnénk, például pokrócokba vagy ágyneműkbe.

Olcsó költöztetés Budapest

Gondos tervezéssel is sokat tehetünk a környezetért

A költözés legnagyobb környezeti hatása a szállítás, ami sok energiát igényel, nem beszélve az üvegházhatású gázokról. Egyértelmű, hogy megfelelő járművek nélkül nincs biztonságos költözés, de fontos, hogy jól mérjük fel a költöztetni kívánt holmi mennyiségét, és ehhez mérten tervezzük meg a szállítást. A megfelelő méretű teherautóval akár egyetlen úttal megúszhatjuk a költözést, ez pedig nem csak a bolygót kíméli, hanem a költségeinkre nézve is hasznos.

Használjunk természetes tisztítószereket

A költözés előtt és után is rengeteg vegyszer fogy, hiszen az új otthonunkat alapos takarításnak kell alávetnünk, és a régit is tiszta, rendezett állapotban illik átadni. A vegyszerek azonban nem csak a mi egészségünket, hanem a környezetet is károsíthatják, ha a vízbe vagy a levegőbe kerülnek. Ezért érdemes természetes tisztítószereket használni, például ecetet, szódabikarbónát, citromlevet vagy teafaolajat, amik hatékonyan eltávolítják a szennyeződéseket és fertőtlenítik a felületeket.

És hogy mi a konklúzió mindezekből? Az, hogy lehet olcsó a költöztetés Budapesten, méghozzá úgy, hogy ez nem megy az értékeink biztonságának rovására és még csak extra stresszel sem kell számolnunk. Gondolkodjunk környezettudatosan és ezzel a pénztárcánkban is több marad, az így megspórolt összeget pedig új otthonunk csinosítására fordíthatjuk. Ön is így szeretne költözni? Akkor fogadja meg tanácsainkat, tervezzen zölden és kérje bátran ajánlatunkat!